Is de registratie van een boot verplicht? - Nuvaarbewijs
Boot registreren

Is de registratie van een boot verplicht?

Het registreren van een boot is in de meeste gevallen niet verplicht. Toch is het een aanrader om hiervoor te kiezen. Dit is zowel een optie als je beschikt over een nieuwe boot dan wel als je beschikt over een tweedehands boot. Het is de beste manier om onomstotelijk vast te laten leggen dat jij de eigenaar bent van jouw boot. Hieronder vertellen we je meer over de voordelen van een boot registreren, wanneer een boot registreren verplicht is en we gaan dieper in op wat de gevolgen zijn van een boot registreren.

De voordelen van een boot registreren

Na de registratie van een boot staat dit watervoertuig geregistreerd in het scheepsregister bij het Kadaster. Het is nu vastgelegd dat jij de definitieve eigenaar bent van jouw boot. Zonder registratie staat dit nergens vast. Schaf je een geregistreerde boot aan, dan is het van belang dat je deze boot op jouw naam laat zetten. Hiervoor is een bezoek aan een notaris vereist. Na het registreren van je boot ontvang je een registratiebewijs. Ook wordt je schip voorzien van registratietekens. Alhoewel voor veel boten registreren niet verplicht is, is het wel een goed idee

Wanneer is een boot registreren nodig?

Er zijn een aantal situaties waarin het registreren van een boot verplicht is. Het bekendste voorbeeld hiervan is een snelle boot registreren. Het is een vereiste om een snelle motorboot te laten registreren als je hiermee op de binnenwateren wilt gaan varen. Voor vrijwel alle binnenwateren geldt deze verplichting.

Er zijn een aantal parameters vastgesteld als het gaat om een snelle boot registreren. Hierbij gaat het om boten die kleiner zijn dan 20 meter terwijl ze snelheden van meer dan 20 km per uur kunnen behalen. Heb je geen snelle boot maar een waterscooter? Ook voor dat watervoertuig is registratie verplicht. Binnenwateren die uitzonderingen zijn op deze regel zijn de Eems/Dollard, de Westerschelde, het Kanaal van Gent naar Terneuzen en de Grensmaas.

Wat levert het registreren van een boot je op?

Hierboven vertelden we je al dat een boot registreren je een registratiebewijs oplevert en dat het schip voorzien wordt van registratietekens. Dit goed zichtbare nummer wordt ook wel het brandmerk genoemd. Dit nummer ontvang je binnen drie maanden na het registreren van je boot. Gebruik je jouw boot op een recreatieve wijze, dan zal je boot voorzien worden van een B voor binnenvaart. Een boot kan ook voorzien worden van een Z voor zeevaart en een V voor visserij.

Reactie plaatsen