Hoe laat je een boot te water? - Nuvaarbewijs.nl
Boot te water laten

Hoe laat je een boot te water?

Je kunt het beste een boot te water laten met een trailer. De trailer bevestig je aan de auto, waarna je de boot gemakkelijk kunt vervoeren. Zo kies je zelf de plek uit waar je jouw boot te water laat gaan. Het makkelijkst is om een plek te zoeken waar een trailerhelling aanwezig is. Hier laat je jouw boot te water. Hieronder geven we je een aantal tips, zodat je weet hoe je dit het beste aan kunt pakken. Verderop in dit artikel laten we je zien dat een boot te water laten zonder helling ook een optie is.

Waar kan ik mijn boot te water laten?

Je kunt je boot het beste te water laten bij een trailerhelling. Deze hellingen zijn speciaal gemaakt om met behulp van je auto en een trailer je boot in het water te krijgen. Hierbij kun je jouw auto met trailer tot aan de waterkant rijden, waarna je de boot vanaf de trailer in het water laat rollen. De eerste keer kun je dit spannend vinden, maar al snel wordt het routine. Door heel Nederland zijn dit soort hellingen te vinden.

Hoe kun je het beste een boot te water laten met trailer?

Maak de boot en trailer klaar voor het traileren door onder meer de lichtbalk en de spanbanden van de boot af te halen. Check of de aftapplug aanwezig is. Bekijk de helling en bedenk de beste aanpak. Check hoever de helling onder water doorgaat en of dit genoeg is. Begeef je met je auto en de boot naar de trailerhelling. Je kunt dit het beste samen met een ander persoon doen. Plaats de trailer zo dicht mogelijk bij de waterkant, maar voorkom dat je wielen in het water gaan. Worden de eerste rollers nat, dan zit je al goed. Maak een lijn vast aan je boot. De andere persoon houdt deze lijn vast vanaf de kade. Laat nu de boot voorzichtig te water.

Kun je een boot te water laten zonder helling?

Wil je ergens gaan varen waar geen fatsoenlijke helling te vinden is? Of is er sprake van een helling die niet helemaal het water in loopt? Ook dan is het mogelijk om je boot te water te laten, al is het wel iets uitdagender in vergelijking met een boot te water laten bij een helling. Om een boot te water te kunnen laten zonder helling, zul je een kanteltrailer nodig hebben. Een kantelfunctie op de trailer maakt het gemakkelijker om je boot te water te laten zonder helling. Plaats de trailer op het randje en zet je auto op de handrem. Bevestig een lijn aan de boot. Kantel de trailer en laat de boot voorzichtig te water gaan.

Reactie plaatsen