Hoe kan ik mijn tweedehands boot overschrijven? - Nuvaarbewijs
Tweedehands boor registreren

Hoe kan ik mijn tweedehands boot overschrijven?

Net als bij de aankoop van een tweedehandsauto moet je ook bij de aankoop van een tweedehands boot een overschrijving doen om hem op naam te krijgen. Hieronder een korte uitleg over wat dat precies voor jou inhoudt en aan welke eisen je moet voldoen.

Wanneer kan ik een boot overschrijven?

Het registreren van een boot en daarmee dus ook het overschrijven is verplicht wanneer de boot korter dan 20 meter is en sneller kan dan 20 kilometer per uur. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar oud zijn om een boot op je naam te kunnen krijgen en heb je het registratiebewijs nodig.

Online boot overschrijven of liever fysiek?

De boot overschrijven van naam van de koper op jouw eigen naam kan zowel online als fysiek. Voor het online overschrijven heb je een DigiD nodig en kun je de stappen volgen. Voor meer informatie daarover zoek je op RDW boot overschrijven. Als het online overschrijven niet lukt of wanneer je liever fysiek een boot overschrijving doet dan kan je naar een van de keuringsstations of balies van het RDW gaan of naar een kentekenloket van PostNL. Voor het fysieke overschrijven van een boot moet je naast het registratiebewijs ook een geldig identiteitsbewijs meenemen. Na het overschrijven van jouw boot ontvang je een vrijwaringsbewijs dat voor de vorige eigenaar bestemd is. In beide gevallen krijg je, wanneer alles klopt, binnen 5 dagen het registratiebewijs op het adres waarop je staat ingeschreven. De kosten voor het overschrijven van de boot zijn €30,-. Hou er rekening mee dat dat geld betaald wordt voor het behandelen van de aanvraag en niet voor het registratiebewijs zelf. Mocht de aanvraag onverhoopt afgekeurd worden dan krijg je het geld dus niet terug.

Waarom mijn tweedehands boot overschrijven?

In Nederland mag je op heel veel binnenwateren varen mits je voldoet aan de volgende twee eisen. Ten eerste moet je in het bezit zijn van een geldig registratiebewijs die aantoont om wat voor boot het gaat en dat jij de eigenaar bent en ten tweede moet je een registratieteken hebben dat duidelijk zichtbaar op jouw boot aanwezig is. Dit registratieteken is in feite hetzelfde als een kenteken voor auto’s en bestaat vaak uit een combinatie van vier cijfers en twee letters.

Je boot al overgeschreven maar nog geen vaarbewijs?

Heb je jouw boot op de juiste manier succesvol ingeschreven maar staat een vaarbewijs nog in de weg om het water op te gaan? Kijk dan snel hier bij onze vaarbewijs cursussen om zo snel mogelijk te kunnen varen!

Reactie plaatsen