Wanneer is een boot zeewaardig?
Een boot zeewaardig maken is niet verplicht als je alleen gaat varen op de binnenwateren. Wel moet een boot zeewaardig gemaakt worden als je van plan bent om verder dan 10 mijl (ongeveer 15 km) van de kust te gaan varen. Het varen op zee is een stuk uitdagender in vergelijking met het varen op binnenwateren. Daarom is het van belang dat zowel jij als je schip hier goed op voorbereid zijn. Immers kan de zee van tijd tot tijd behoorlijk ruig zijn. Bovendien moet je boot tegen flinke golven bestand zijn. Daarom is het zeewaardig maken van je boot zo belangrijk.
Wat maakt een boot zeewaardig?
Wanneer is een boot zeewaardig? Het is een vraag die geregeld aan ons gesteld wordt. In feite hangt de zeewaardigheid van je boot af van zowel het watervoertuig zelf als van jou (en eventueel de rest van je bemanning). De zeewaardigheid van een boot kan met behulp van certificaten worden weergegeven.
Beschikt je boot over CE-certificaat A (oceaan) of B (zee), dan staat officieel vast dat je boot zeewaardig is. Dit CE-merk is van toepassing op pleziervaartschepen. In totaal zijn er vier categorieën. CE-certificaat C en D focussen zich op beschutte wateren en binnenwateren, en zijn hierdoor niet genoeg om je boot zeewaardig te laten verklaren.
Maak jezelf en je bemanning zeewaardig
Het varen op binnenwateren is niet te vergelijken met het varen op zee. Een goede voorbereiding voor je gehele bemanning is daarom van essentieel belang. Zonder ervaring de zee op gaan is risicovol. Daarom is het een goed idee om vooraf te varen op een aantal van de grotere meren van ons land, bijvoorbeeld de IJsselmeer. Dergelijke grote meren geven je een goede indicatie van wat je kunt verwachten op zee. Natuurlijk is echt op zee varen de beste training, maar de stap van rustige binnenwateren naar de zee kan te groot zijn. Lees je daarnaast goed in over wat je kunt verwachten van het varen op zee. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Wat moet je aan boord hebben om je boot zeewaardig te maken?
Het schip moet sterk genoeg zijn om de omstandigheden op zee het hoofd te kunnen bieden. Maar ook aan boord moet alles op orde zijn. Zo ook als het gaat om veiligheidsmaatregelen. Goede voorbeelden hiervan zijn de aanwezigheid van reddingsvesten, noodsignalen, functionerende lichten, brandblussers, eten en drinken, communicatieapparatuur, eerste hulpmiddelen, kaarten, ankers en meer.